måndag 13 augusti 2012

Avskaffa olaga vapeninnehav.



Nu med den senaste vapenhändelsen i Sollentuna i  färskt minne och rapporter om att skjutvapen ökar i samhället och då bland unga i synnerhet skulle jag vilja slå ett slag för att man avskaffar lagen om olaga vapeninnehav.

I stället borde man ändra om begreppet till stämpling/förberedelse till mord. För det är vad det är om man hårdrar det hela.
Om jag skaffar mig ett vapen som jag inte har någon anledning till att ha, dvs. jag är inte polis, militär, jägare, tävlingsskytt eller annan person som på något sätt behöver ha tillgång ett vapen under vissa förutsättningar, så har jag gjort ett aktivt val.

Om man sedan bara ser på ett vapens något snäva användningsområde, vilket är att dom är gjorda med en enda grundtanke, att döda. Om man skjuter någon och denne inte dör, så är det mer en kombination av tur och i viss mån skyttens oskicklighet (visst, det kan bero på skyttens skicklighet också, men det tror jag är mer sällan). Grunden kvarstår dock, vapen är till för att döda med.

Så, om man då har skaffat sig t.ex. en pistol, utan ett legalt behov, så har man alltså uppsåtet att döda. Det är inte säkert att man i detta läge vet vem man vill eller råkar döda, men man har ett uppsåt enligt min mening att göra just detta. Går man dessutom och släpar omkring på vapnet i miljöer där det inte skall finnas vapen, det vill säga i samhället i stort, ja då är det ett grovt uppsåt (om nu den termen finns).

Därför borde alla som blir tagna med vapen, snarare åtalas för stämpling/förberedelse till mord och få straff därefter.

Har man sedan ihjäl någon, vare sig det är vådaskott eller inte, så är det mord.

Detta kan i viss mån även appliceras på knivar även om det finns lite fler legitima tillfällen att ha kniv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...