onsdag 27 juni 2012

Envigen fortsätter - Rock öl


Tidigare utspelades här en duell mellan giganterna inom Rock Motörhead och  Kiss! Det var dock inte deras musikaliska kvaliteter som slaget stod emellan utan deras respektive rödvinsmärken.

Eftersom nu båda banden dessutom har lånat ut sina loggor till varsin öl, är det ju inte mer än rättvist att även dessa nagelfars här dom med. Förra gången var det Kiss som tog hem spelet med minsta marginal.

Kombattanterna kommer precis som tidigare att gå en match i 5 Ronder. I Vänstra hörnan, Kiss Destroyer och i den högra hörnan, Motörhead Bastards Lager. Båda med en matchvikt på 33 cl och 4,7%
Gonggong tack!
Rond 1 - Utseende/Coolhetsfaktor
Kiss väljer här en väldigt ren design, helt baserat på bandlogon. Stilren men tyvärr lite trist.
Motörhead går som vanligt all in med sitt starkaste kort, Snaggletoth. Man visar direkt att här är det rock och party utan finess som gäller. Just good ol' jävlar anamma.

En liten detalj som Kiss dock är bättre på, kapsylen, som även den pryds med logga, vilket gör att man även kan använda den som knapp eller bara hamra in i bordet som en piffig detalj. :-)

Rond 2 - Priset
Motörhead klockar in på priset 19,90:-
Kiss är lite mer moderata med priset 15,90:-
En prisskillnad på 4:- vilket i sig inte är hela världen, men när man betänker det faktum att man sällan köper en öl så kan det bli en väsentligt skillnad. Särskilt som Motörhead ännu så länge endast kan förbeställas i lådor om 24 st. Vid full låda är skillnaden nästan 100 pix vilket ger en klar fördel för Kiss, sett till fylla för pengen.
Kiss har dessutom fördelen att man sålt så pass att man fått in sin flaska i ordinarie sortiment för Systembolaget vilket underlättar inköp. Misstänker dock att det kan vara en tidsfråga.

Rond 3 - Smak
Då båda ölen och Motörhead i synnerhet är inne och tassar på finölspriser, så då är det nu det gäller att  visa framfötterna i denna kategori. Och det är väl här som besvikelsen dyker upp.
Det är svårt att särskilja de båda ölen åt. Kanske kan det bero på att båda är bryggda på Krönleins bryggeri. Så för allt jag vet kan detta vara faktiskt vara samma öl, eller med minimala skillnader.

Därför kommer jag att beskriva dem som en.

Ölen har en har en rätt luftig skumkrona som snabbt försvinner. Vacker gyllene färg. Ganska behaglig ölsmak, om än något ordinär, med en lite bränd sötma. Smaken är ganska tunn och snabbt övergående. Inte något som smaklökarna kommer att längta efter, men funkar bra på en festival i starkt solsken.

Prisvärda? Ja, om man samlar på flaskorna eller vill supporta sitt favoritband på annat sätt än via skivförsäljning.

Rond 4 - Trovärdighet
Detta är Motörheads rond, rätt och slätt. Där man kunde känna en viss skepsis för Motörhead som vin finns inga förbehåll när det kommer till öl. Rock och öl har i alla tider gått hand i hand och mest rock av dom alla har Lemmy med sin besättning varit, punkt.

Rond 5 - Nostalgin
Nostalgifaktorn är alltid stor. Man kan aldrig förneka styrkan i ren och skär nostalgi. Dock för mig har båda banden stor nostalgifaktor. Båda banden lyckas dessutom hålla sig tämligen aktuella, även om Motörhead är det band som varit mest övertygande på senaste åren och släppt några av karriärens bästa plattor, där andra skulle ha vilat på sina lagrar och ridit på just nostalgivågen. Dessutom så turnerar dom flitigare i Sverige, och har man Mikkey Dee på trumpallen så blir det givetvis pluspoäng. Dock skall man inte glömma att Kiss är på väg ut med ny platta under sommaren...

MatchVinnare:
Priset säger Kiss, Coolheten säger Motörhead. Smaken säger oavgjort. Med allt sammantaget så utnämner jag ändå Motörhead till den samlade vinnaren, då dom som varumärke helt enkelt stämmer bättre in på just öl.

Samtidigt kan jag bli lite besviken på båda grupperna för att man inte vårdar sina varumärken bättre. Jag har svårt att se att man skulle ha gjort några större förluster på att se till att det var ett något bättre öl i flaskorna, eller att man satte priset lite närmare verkligheten.

Dock tycker jag att idén med att som fan supporta sitt favoritband via Merchandising på detta sättet är riktigt rolig. Men hade som sagt hoppats på lite mer tillbaka. Man kan, om man vill, jämföra detta med grupperas mellanplattor som inte alltid är jättebra, men ändå har sin plats i skivsamlingen.

Så, nu är denna envig över och skall dessa två kombattanter åter stå i varsin ringhörna mot varandra så krävs det nog att antingen Kiss skaffar en egen Vodka eller att Motörhead tar fram en egen het sås. Med det sagt så kan dom säkert dyka upp i andra sammanhang eller att andra kombattanter ställs mot varandra i stället, vem vet.... 


Till slut, tack till alla som hjälpt till för att få till stånd denna match.

8 kommentarer:

 1. Har inte provat någon av dessa ännu, men hur det än lider så blir det säkert en provning snart, verkligen trist om det är samma öl fast i olika förpackningar. Är sugen på att prova Graveyards gravöl samt doomriders.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det skulle ju vara riktigt trist. Graveyardölen är jag riktigt nyfiken på den med. Den är, om inte annat, från ett helt annat bryggeri.

   Radera
 2. Synd att du inte körde KISS Destroyer burk istället det är nog bland mest estetiskt tilltalande öl burkar jag någonsin sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast dom är väl snarlika i designen? Väldigt stilren, men jämfört lite trist... Tycker jag... :-)

   Radera
 3. Graveyard-ölet var inte någon vidare dundersuccé, smakade som en klassisk TT med aningen tydligare humlekaraktär. Sjukt prisvärd dock, 13kr inkl pant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man. Fast, det känns ändå som något man måste ha provat åtminstone en gång. :-)

   Radera
 4. Jag delar dina tankar kring de här två ölen. Har hört det ryktas att Motörheadölen är misstänkt lik en viss Kaltenberg Organic, även den bryggt av Krönleins...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som om många ölsorter av det här slaget kan vara tappade från samma tunna.:-) Välkommen!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...