fredag 28 januari 2011

Internet Censur

Hörde nu på morgonens nyheter en hel hoper politiker som yvade sig över att regimen i Egypten släcker ner Internet för medborgarna i ett desperat försök att censurera.

Tycker det känns lite förment då vi här i Sverige nu står inför datalagar som tvingar fram loggning på alla medborgares Internettrafik. Visserligen i det behjärtansvärda ändamålet att jaga kriminella. Tänk vad denna typ av loggar skulle vara värd i ett samhälle med vår nivå av Internetanvändande och en regim liknande den i Egypten. Men vi är ju en väl fungerande demokrati, säger då loggningsivrarna. Ja, säger jag, men det var vi även när vi hade IB-affären och vi har även sett andra försök till åsiktsregistrering och liknande under vår tid som fungerande demokrati.

Jag tror inte att det behöver gå vidare långt innan någon makthavare börjar tänka i banorna att detta är data som kan användas i andra, för dom bra syften. Eller att sådant data skulle komma på avvägar till våra vänner i andra Storebror samhällen såsom USA.....

Nä, jag gillar inte heller pedofiler, terrorister eller annan organiserad/oorganiserad brottslighet, men som så många andra så ser jag nog mer till punktinsatser sanktionerade från åklagare eller dyligt som ett instrument i brottsbekämpning i stället för massmisstänksamhet för säkerhets skull.

Är vi nu oskyldiga tills motsatsen bevisats, så känns det lite bakvänt att vi skulle börja samla in bevis innan vi ens är misstänkta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...