torsdag 11 november 2010

Pressetik

Ja, jag vet. Pressetik är något som fanns förr, i ett annat århundrade. Men i alla fall.

Efter skjutningarna i Malmö, så har i stort sett all media visat bilder och namn på den person som är häktad och misstänkt. Visst, om de bevis som även presenterats är riktiga så känns det ju som rätt troligt att man fått tag på rätt gärningsman, men enligt svensk rättspraxis är man att betraktas som oskyldigt tills motsatsen är bevisad i en domstol.

Smaka på den en liten stund.... Domstol ... Kvällstidning.... Inte riktigt samma sak!

Att sedan media börjar ursäkta sig med både det ena och det andra, samhällsintresse, redan utlagt på Internet osv. Det låter mer som när jag själv försökte hitta på ursäkter i tonåren för föräldrarna, hur det kom sig att man kom hem alldeles för sent, var vinglig, och dessutom luktade sprit.

Det här med Allmänintresset får nog mer ses som samma nyfikenhet som ligger bakom människans fascination av Freakshows. Hela Sverige kan inte ha intresse av att se dessa bilder, möjligen ett par personer i Malmö området och dom kallas vittnen. Jag kan inte ens se att det finns ett Allmänintresse av att visa dylika bilder ens när brottslingen är fälld i domstol. Jag som person har ingen nytta av att veta hur han ser ut. Är han skyldig skall han in i fängelse utan att passera gå, när han kommer ut skall han ju betraktas som att han sonat sitt brott.

Att dessutom Expressen idag publicerar bilder på den misstänkta mördarens semesterresa i USA, under rubriken "Så levde han i USA"??? Jag orkar inte klicka vidare på länken, men jag undrar ändå vad fasiken det har med saken att göra????


Så kontentan av detta raljerande är att Pressetik är lika passé som Svensk neutralitet och det är dags för pressen att komma ut ur garderoberna/klättra ner från sina höga hästar och erkänna att dom är Hyenor.

1 kommentar:

  1. Visst är dom hyenor. Fina ursäkter för att sälja lösnummer eller generera klick på nättidningen.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...